Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2008 09:59 - Математиката може да обясни почти всичко
Автор: rangelov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1910 Коментари: 1 Гласове:
0



Лято е. Както всяко лято хората отмарят на плажа или на хладно в планината. Други като мене си работят и чакат да им дойде време за отпуската. Има обаче една група, за които лятото се превръща в кошмар, високо кръвно и дълги безсънни нощи. Това са кандидат-студентите. Един от най-трудните изпити е този по математика. Задачите се изготвят от няколко човека и се пазят в тайна до деня на самото препитване. За да се изготви оптималният вариант за изпита, трябват повече варианти на задачите. Моят вариант обаче го публикувам тук.

 

 

Задача 1

 

 

От гара А за гара Б е тръгнал товарен влак, натоварен със скрап, който се движи с 40 км/ч. От гара Б за гара А е тръгнал експресен пътнически влак, който се движи с 80 км/ч. Кой влак първи ще се блъсне в барикадата траверси, които местни роми са натрупали на линията, за да може да откраднат максимално количество метал за минимално време? Каква е вероятността – в проценти, депутатите да приемат промени в Наказателния кодекс, които да приравнят подобни атаки като форма на тероризъм, при положение че остава по-малко от година до следващите избори?

 

 

Задача 2

 

 

Шефка на административния съд в град X е заловена с подкуп от 10 000 лева, за да реши дело в полза на свой познат. В дома на съдийката са намерени 88 500 лева, 29 хиляди евро, 3270 долара и половин килограм злато. Колко дела е решила в полза на свои познати магистратката, като се пресметнат различните валути по курсовете на централната банка за деня? Каква е вероятността да има и други съдии с подобни доходи, след като те я определят като „професионалист в своята област“? (Да се отчете и вероятността, че може би е държала парите у дома си, тъй като не е доволна от предлаганите лихви по депозити, както и обяснението й, че е спестила парите от отпуски, което магистратите може и да вземат под сериозно внимание.)

 

 

Задача 3

 

 

На лидерът Y на политическа партия са върнати 4500 декара повече земи от реституция. Държавните институции отказват да си ги поискат обратно. Какъв е шансът поземлена комисия да се обърка и да направи това за редови гласоподавател, който не участва в управлението на страната? Какъв е шансът самият лидер да изпълни обещанието си, дадено при отчитане на грешката – да върне надвзетото?

 

 

Задача 4

 

 

Страната Z е новоприета членка на Европейския съюз. В сряда се обявява, че заради корупция и смесване на държавата с организираната престъпност ще бъдат спрени над 500 милиона евро от присъединителните фондове. В четвъртък става ясно, че ще бъдат спрени 1 милиард евро. Ако се запази аритметичната прогресия на замразените пари, в кой ден от седмицата се очаква да бъде обявено спирането на абсолютно всички средства за страната Z? В каква пропорция е химичното съединение държава-организирана престъпност?

 

 

Задача 5

 

 

В n-ското поделение близо до столицата се съхраняват 1500 тона боеприпаси. Охраняват се от двама пенсионирани старшини. Каква е вероятността поделението да се взриви, ако охраната е от редовен караул, носещ дежурство по изискванията на Устава на Въоръжените сили? Колко медии ще са необходими, за да издирят и чуят мнението на министъра на извънредните ситуации, при положение че взривовете се чуват из цялата столица?

 

 

Задача 6

 

 

В крайморски град глобата за къмпингуване на неразрешени места е 5000 лева. Наказанието за неразрешено строителство е 20 000 лева. Колко пари ще трябва да платят еколози за палатков лагер от 2000 кв. метра, при положение че разполагането на една палатка отнема средно 20 кв. м? Каква глоба ще плати общински съветник, ако построи хотел на същото това място?

 

 

Предлагам, ако се приеме този вариант на изпитни задачи, да се въведе специална система за допълнителни бонуси към оценката както следва:

 

Ако кандидатът е познал държавата, за която се отнасят въпросите – 5% от допълнителния бонус.

 

Ако кандидатът е познал лицата, за които са въпросите – 10% от допълнителния бонус.

 

Ако кандидатът е познал всички верни отговори и реши да не емигрира в нормална държава – 85% от допълнителния бонус. Като премия може да получи и подарък – каска, бронежилетка, блистер успокоителни по избор и отстъпка от доплащане при лечение в специализирани здравни заведения. Най-вероятно поне едно от тези неща ще му бъде необходимо - в близък или дългосрочен план.

http://class.bg/view.php?id=19224


Тагове:   може,   математиката,   обясни,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - поздравления
19.12.2008 23:33
Поздравления за обективността!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rangelov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 33512
Постинги: 7
Коментари: 7
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930